Het Frietbakkersgilde verbindt.

Al vanaf de Middeleeuwen kent Nederland gildes. En dat is niet voor niets. Mensen willen verbonden zijn en kennis delen. Anno nu is het principe van een gilde niet veranderd. Het verbindt je aan imago en kwaliteit! Welkom bij het Frietbakkersgilde.
Bekijk hier de leden van het gilde

Voorwaarden voor toetreding tot het gilde

Werken met verse aardappels

Leden van het frietbakkersgilde verwerken zelf verse aardappels tot friet. Hierin zijn verschillende opties te bedenken. Je kunt de aardappels vuil van het land ontvangen, gewassen (en dus schoon) in de schil, of geschrapt zonder schil. De aardappels moeten van goede conditie zijn en frietgeschikt.

Verantwoorde frituurolie

Je gebruikt frituurolie met minimaal 80% aan (gezamenlijk) enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetzuren. Hiermee is het verzuurpercentage wat ons lichaam makkelijk verwerkt dusdanig hoog dat u op de meest gezonde wijze frituurt. Let op, de normen binnen het gilde liggen dus hoger dan de landelijke normen in de campagne ‘verantwoord frituren’.

Snijden voor het publiek

Onze leden snijden de aardappels met de hand of met een frietsnijder voor het oog van de klant. Hierdoor laat je aan je klanten zien dat je ambachtelijk werkt. In het type frietsnijder en de maatvoering van de friet ben je vrij.

Oog voor kwaliteit, hygiëne en uitstraling

Hoewel wij hygiëne en uitstraling niet meten bij de leden, zoeken we ondernemers die dit hoog in het vaandel hebben staan. Het feit dat je voor ambachtelijke friet kiest, zegt al iets over kwaliteitsbeleving. Daarin spreken we dezelfde taal. Hoe mooier de horecazaken die aangesloten zijn bij het frietbakkersgilde, hoe beter de naam. En naam maakt faam.

Voorbakken én afbakken

Ambachtelijke friet wordt twee keer gebakken. Het eerste bakproces noemen we voorbakken en gebeurt op een adviestemperatuur van 140 graden Celcius. Na minimaal een half uur rust kan de friet afgebakken worden op een adviestemperatuur van 180 graden Celcius.

Online zichtbaar

Je bent bereid om (online) zichtbaar zijn op basis van onderscheidende kwaliteit. Dit begint met een vermelding op de topografische kaart van Nederland op de website van het gilde, maar kan zich uitbreiden met een app voor verse friet.

Voldoe jij aan deze voorwaarden? Meld je dan aan bij het Frietbakkersgilde.

Lidmaatschap

Lid worden van het frietbakkersgilde kan via het onderstaande formulier. Lidmaatschap is voorlopig gratis. Meesters van de Friet is eigenaar van het frietbakkersgilde en investeert in het frietbakkersgilde. Je lidmaatschap is per jaar opzegbaar, uiterlijk voor 1 januari volgend jaar middels een schriftelijke bevestiging via info@frietbakkersgilde.nl Wanneer er sprake is van betaalde contributie informeren we onze leden tijdig.

Frietbakkersgilde

Volg het het gilde voor ambachtelijke frietbakkers op socialmedia.

FOTOGALERIJ